La revista digital de l’escola Frederic Mistral – Tècnic Eulàlia

LA VIDA AL SUBMARÍ DEL MEU AVI

Hola! Soc la Sofia i us vull presentar l’entrevista que li he fet al meu avi.

El meu avi es diu Stefano i era oficial responsable dels motors d’un submarí italià. No us preocupeu, no era un submarí de guerra!

Li agradava molt la seva feina. M’ha explicat que si tenien una avaria greu, havien de tornar a port per reparar el submarí.

Passaven dins del submarí uns quants dies: normalment menjaven pasta amb diferents salses, dormien cada 8 hores fent torns i aleshores feia molts amics. 

No va guanyar cap premi, ja que és una feina que no molt sovint guanyis premis, però a ell li encanta viatjar pel mar i era molt feliç amb la seva feina!

I vosaltres, us atrevireu a viatjar en submarí?

 

Buon viaggio!

ELS NENS I LES NENES D’I5 RECULLEN LES FAVES!

Les faves han crescut molt i molt ràpid i també les pastanagues, és hora de collir-les. Ens ha sorprès molt i ens ha agradat molt poder-les recollir nosaltres. Ens hem menjat les faves i ens han agradat molt, les pastanagues les hem portat a la cuina perquè el Rafa les netegi i ens les menjarem dilluns!

Bona collita de primavera!

GRANS MARES XIMPANZÉS

Sabíeu que les mares ximpanzés, igual que per als éssers humans, són una peça fonamental en el desenvolupament de les seves cries?

Avui, gràcies a les investigacions, sabem que les mares comparteixen un estret vincle afectiu amb les seves cries al llarg de la vida i tenen diferents estils de criança. Per això, us convidem a conèixer Fifi, Gremlin, Hiila, La Vieille i Wounda, algunes de les més grans mares ximpanzés que viuen al centre de recuperació de Tximpounga(Congo).

La Fifi va ser una de les grans mares de Gombe i va donar a llum nou fills, set dels quals van sobreviure. A tots ells els va demostrar una gran cura i paciència.

Gremlin és una mare molt especial de Gombe. Sempre ha estat meravellosa consolant, confortant i distribuint la seva atenció a tota la seva descendència. Gremlin ja mostrava una afinitat per la maternitat als seus 10 anys, quan ajudava Melissa a cuidar el seu germà petit Gimble. En els darrers anys, Gremlin també va demostrar el seu interès a “adoptar” els seus nets.

La Hiila viu feliç i en llibertat al Senegal al costat del seu tendre nadó Cheempo, a qui cuida afectuosament i vigila mentre aprèn a enfilar-se per les lianes. Tots dos pertanyen a una subespècie, en perill crític d’extinció. És un dels ximpanzés que tenim apadrinats, així ajudem a protegir el seu grup i l’hàbitat dels últims ximpanzés del país.

La Vieille ha estat una increïble mare substituta, alimentant, cuidant i entretenint les cries ferides que arribaven al Centre. La Vieille era molt tolerant amb el comportament entremaliat de les cries i els permetia cavalcar sobre la seva esquena mentre ella caminava. També va col·laborar amb la neteja de les cries quan van desenvolupar uns problemes a la pell. La presència de La Vieille va ser fonamental per estabilitzar el grup d’infants, educar-los i brindar-los la protecció i la contenció emocional que necessitaven.

Wounda va ser salvada del comerç il·legal d’animals salvatges després que uns caçadors furtius l’arrabassaren de la seva família. A Tximpounga, Wounda és avui la femella alfa del seu grup i també l’afectuosa i competent mare d’un petit i bell nadó anomenat Hope (“Esperanza”), que està creixent a la selva amb altres membres de la seva espècie i aprenent de la seva mare les habilitats socials i de comportament que caldran en un futur. Tot i el que va patir al principi de la seva vida, Wounda és un exemple de resiliència i esperança.