La revista digital de l’escola Frederic Mistral – Tècnic Eulàlia

ç

L’alumnat de 2n de Primària hem après la cançó del Tortell i hem aprofitat per aprendre d’on ve aquesta tradició del dia de Reis.

LA TRADICIÓ DEL TORTELL DE REIS

El tortell és un pastís típic en forma d’anella o cèrcol, fet de pasta de brioix, pasta fullada o d’alguna altra mena i farcit de diversos ingredients i que pot portar fruita confitada o pinyons al damunt. És un element molt important de la tradició culinària de Catalunya, ja que apareix en diverses celebracions festives al llarg de l’any. Una d’aquestes celebracions és el dia 6 de gener, commemorant la festivitat catòlica dels Tres Reis dOrient.

Explica el costumari català, que no tothom podia anar a l’adoració i, per tant, dins del tortell de Reis hi posaven una fava seca; qui trobava la fava era nomenat rei, qualificat del “Rei de la fava”. Aquesta persona anava a la funció de l’església en representació de la família i adorava el Nadó de Betlem. Durant l’àpat cada vegada que aquest personatge bevia tots els companys de taula s’havien d’aixecar en acció d’acatament i cridar a cor “el rei beu, el rei beu”.

Sembla que el Tortell de Reis és una representació comestible de la “corona d’Advent” i que prové de les Saturnals de l’època Romana en honor al rei de les collites. Aquesta festa pagana se celebrava cada mes de desembre i es repartien unes coques rodones fetes amb figues, dàtils i mel. A l’interior s’amagava una fava seca, símbol de prosperitat, i a qui li tocava era aclamat “rei per un dia”.